Sladké bezlepkové legendy

Sladké bezlepkové legendy

Inspirujte se u nás! Máme osvědčené recepty na lahodné dezerty, které se obejdou bez mouky úplně přirozeně.

Odhaduje se, že 1 člověk ze 100 trpí celiakií. Tři čtvrtiny z nich však o tom údajně neví.

To mimo jiné znamená, že 1 % populace by se mělo obejít bez obilné mouky. Lepek, kterého nejvíc obsahuje pšeničná mouka, mu totiž způsobuje celou řadu zdravotních problémů. A nemusí být přímo spojené s trávením.

Mouku nenahrazujte, poradíte si snadno i bez ní!

Uvařit oběd bez mouky nepředstavuje velký problém. Zahušťovat jídlo lze mnoha způsoby . Ale co sladká tečka, dezert, zákusek?

Máme dobré zprávy: I celiaci si mohou pochutnat na řadě světoznámých cukrářských skvostů, které si lze připravit ve vlastní kuchyni. Na mouku při jejich přípravě můžete úplně zapomenout. A na její náhražky taky. Dokonalé přirozeně bezlepkové dezerty prověřené historií přitom ocení i ti, které lepek netrápí.

Čím méně surovin, tím lépe

Mnohé receptury na bezlepkové dezerty využívají jako základ náhražky pšeničné mouky v podobě mouky z bezlepkových obilovin anebo jejich směsí. Bezlepkové mixy obsahují zejména různé škroby a přídatné látky, které mají vlastnosti lepku nahradit.

Mouku i její náhražky lze v některých případech vyměnit například za kakao, rozmačkanou nebo nastrouhanou zeleninu či ovoce, případně je nahradit mletými ořechy. Z technologického hlediska ale nejde použít všechno do každého dezertu a už vůbec ne ve stejném množství jako mouku.

Nejčastější potíže při bezlepkovém pečení

  • Korpus po upečení nedrží příliš pohromadě a drobí se.
  • S těstem se obtížně pracuje, bezlepkové křehké nebo kynuté pečivo nemá chuť srovnatelnou s běžným pšeničným.

Dezertem nemusí být pouze pečený moučník!

Možná vás nenapadlo, kolik slavných dezertů připravíte bez mouky, aniž byste museli řešit, čím ji nahradit.

Za jejich konzistencí, texturou a hmotou stojí nejčastěji vyšlehaná vejce či smetana, případně jiný mléčný výrobek a ovoce.

Bezlepkovou dobrotu můžete upéct, vychladit nebo připravit v mrazničce. Možností je nespočet, chuťových kombinací také.

Mezi světově proslulé sladkosti, které se přirozeně bez lepku obejdou, patří:

S chutí a bez lepku

S přípravou dezertů, do kterých nepotřebujete mouku, můžete začít hned. Jejich příprava je léty prověřená a nemusíte experimentovat s náhražkami. Na našem webu najdete ještě celou řadu dalších receptů na přirozeně bezlepkové dezerty

Třípatrová pavlova s jahodami

Třípatrová pavlova s jahodami

Třípatrová pavlova s jahodami

Griliášové oplatky

Griliášové oplatkyI

Griliášové oplatkyI

Mražená melounová pěna

Mražená melounová pěna

Mražená melounová pěna

Makronky

Makronky

Makronky

Nebesky modré pusinky

Nebesky modré pusinky

Nebesky modré pusinky

Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Malinový Eton mess

Malinový Eton mess

Malinový Eton mess

Našlehaná vanilková pěna

Našlehaná vanilková pěna

Našlehaná vanilková pěna

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový float s čepicí z marshmallow

Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémem

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

Item 1 of 11
Třípatrová pavlova s jahodami

Třípatrová pavlova s jahodami

Třípatrová pavlova s jahodami

Griliášové oplatky

Griliášové oplatkyI

Griliášové oplatkyI

Mražená melounová pěna

Mražená melounová pěna

Mražená melounová pěna

Makronky

Makronky

Makronky

Nebesky modré pusinky

Nebesky modré pusinky

Nebesky modré pusinky

Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Vánoční věnec z pusinek

Malinový Eton mess

Malinový Eton mess

Malinový Eton mess

Našlehaná vanilková pěna

Našlehaná vanilková pěna

Našlehaná vanilková pěna

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový float s čepicí z marshmallow

Malinový float s čepicí z marshmallow

Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémem

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

Pěna z bílé čokolády s třešněmi

(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Pixabay.com, Pexels.com, Shutterstock.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.