Sladké bezlepkové legendy
Inspirujte se u nás! Máme osvědčené recepty na lahodné dezerty, které se obejdou bez mouky úplně přirozeně.
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/X9LZ6u51Jm/pexels-valeria-boltneva-7474247-2560x1707.jpeg)
Odhaduje se, že 1 člověk ze 100 trpí celiakií. Tři čtvrtiny z nich však o tom údajně neví.
To mimo jiné znamená, že 1 % populace by se mělo obejít bez obilné mouky. Lepek, kterého nejvíc obsahuje pšeničná mouka, mu totiž způsobuje celou řadu zdravotních problémů. A nemusí být přímo spojené s trávením.
Mouku nenahrazujte, poradíte si snadno i bez ní!
Uvařit oběd bez mouky nepředstavuje velký problém. Zahušťovat jídlo lze mnoha způsoby . Ale co sladká tečka, dezert, zákusek?
Máme dobré zprávy: I celiaci si mohou pochutnat na řadě světoznámých cukrářských skvostů, které si lze připravit ve vlastní kuchyni. Na mouku při jejich přípravě můžete úplně zapomenout. A na její náhražky taky. Dokonalé přirozeně bezlepkové dezerty prověřené historií přitom ocení i ti, které lepek netrápí.
Čím méně surovin, tím lépe
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/bsC5pGMYJ8/fallback-2560x1440.jpeg)
Mnohé receptury na bezlepkové dezerty využívají jako základ náhražky pšeničné mouky v podobě mouky z bezlepkových obilovin anebo jejich směsí. Bezlepkové mixy obsahují zejména různé škroby a přídatné látky, které mají vlastnosti lepku nahradit.
Mouku i její náhražky lze v některých případech vyměnit například za kakao, rozmačkanou nebo nastrouhanou zeleninu či ovoce, případně je nahradit mletými ořechy. Z technologického hlediska ale nejde použít všechno do každého dezertu a už vůbec ne ve stejném množství jako mouku.
Nejčastější potíže při bezlepkovém pečení
- Korpus po upečení nedrží příliš pohromadě a drobí se.
- S těstem se obtížně pracuje, bezlepkové křehké nebo kynuté pečivo nemá chuť srovnatelnou s běžným pšeničným.
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/GDi28FQwCN/copy-of-copy-of-myty-o-elektromobilech.gif)
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/WJQkzDcjCp/copy-of-copy-of-myty-o-elektromobilech-3-1900x877.png)
Dezertem nemusí být pouze pečený moučník!
Možná vás nenapadlo, kolik slavných dezertů připravíte bez mouky, aniž byste museli řešit, čím ji nahradit.
Za jejich konzistencí, texturou a hmotou stojí nejčastěji vyšlehaná vejce či smetana, případně jiný mléčný výrobek a ovoce.
Bezlepkovou dobrotu můžete upéct, vychladit nebo připravit v mrazničce. Možností je nespočet, chuťových kombinací také.
Mezi světově proslulé sladkosti, které se přirozeně bez lepku obejdou, patří:
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/yFMuDoTXVT/untitled-design.gif)
![](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/HhCfXdDVb7/copy-of-copy-of-myty-o-elektromobilech-2-1900x877.png)
S chutí a bez lepku
S přípravou dezertů, do kterých nepotřebujete mouku, můžete začít hned. Jejich příprava je léty prověřená a nemusíte experimentovat s náhražkami. Na našem webu najdete ještě celou řadu dalších receptů na přirozeně bezlepkové dezerty
![Třípatrová pavlova s jahodami](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/w6W21kLVwr/jahodypavlova615_1-800x560.jpeg)
![Griliášové oplatky](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/wxcUu4cc4X/8767_0-800x560.jpeg)
![Mražená melounová pěna](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/AcTijmz3yL/mrazena_melounova_pena_0-800x560.jpeg)
![Makronky](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/3wBZwWQ6CK/82_2_1-800x560.jpeg)
![Nebesky modré pusinky](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/oZ7P8uT56o/nebesky_modre_pusinky_0-800x560.jpeg)
![Vánoční věnec z pusinek](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/N8BS4V92HV/vanocni_venec_z_pusinek_0-800x560.jpeg)
![Malinový Eton mess](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/Fe6reMA56r/malinovy_eton_mess_1-800x560.jpeg)
![Našlehaná vanilková pěna](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/e8Io3AY1t1/naslehana_vanilkova_pena_0-800x560.jpeg)
![Malinový float s čepicí z marshmallow](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/LUra7Bt3Fv/malinovy_float_s_cepici_z_marshmallow_0-800x560.jpeg)
![Laskonky s griliášovým krémem](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/nzE3GMiUKb/laskonky_s_griliasovym_kremem_0-800x560.jpeg)
![Pěna z bílé čokolády s třešněmi](https://www.burdastory.cz/sites/default/files/public/shorthand/stories/UbS1SYhLPl/2024-01-17T09%3A23%3A10.765Z/assets/VKGXPqHkGI/pena_z_bile_cokolady_s_tresnemi_0-406x558.png)
(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Pixabay.com, Pexels.com, Shutterstock.com
Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.