The best of Apetitonline 2022

The best of Apetitonline 2022

Co vám na stránkách Apetitu v tomto roce nejvíce chutnalo?

Chcete nahlédnout pod pokličku jednoho z nejoblíbenějších českých webů o vaření, který se může pochlubit největší sbírkou opravdu prověřených a redakcí poctivě uvařených receptů? Máte šanci. Podívejte se s námi v kostce, jak vypadal rok 2022 na našich stránkách a co vám i nám přinesl...

Jablko je skvělá věc - dokud nevyzkoušíte broskev.

George du Maurier (1834-1896)

Kdybyste se zeptali lidí, které jídlo milují, co myslíte, že by odpověděli? Otázka to není vůbec jednoduchá. Do toho, na co máme zrovna chuť a co bychom si dali, promlouvá spousta věcí: nálada, roční období, pocit ve vlastním těle, fáze života a věk, stávající jídelníček nebo zdraví. V každém případě ale hraje hlavní roli paměť a zkušenost.

Jedni by s nostalgií vzpomínali, co jedli v dětství a která jídla jim připravovala maminka nebo babička. Jejich vzpomínky by zabrousily možná také do školních nebo táborových jídelen, které někdy náš vztah k pokrmům ovlivňují do dospělosti. A ne nutně negativně!

Pravděpodobně by padly pojmy jako buchtičky se šódó, španělský ptáček, brambory na loupačku, rajská s kolínky nebo kynuté knedlíky. Není bez zajímavosti, že se k jídlům z dětství rádi vracíme ve chvílích, kdy nám není dobře na duši nebo kdy chceme mít sami chvilku pro sebe. V angličtině se takovým pokrmům říká „comfort food“, protože vyvolávají vzpomínky na bezstarostné dětství a navozují pocit pohody. Vztah k nim se během dospělého života většinou nemění. Nostalgie s sebou však často nese i selektivní paměť a nekritický pohled. Proto můžeme bojovat s pocitem, že v dnešní době stejné jídlo nechutná stejně dobře jako tenkrát (kdy jsme byli na prázdninách, honili jsme slepice po zahradě, svítilo sluníčko a těšili jsme se k vodě). Zážitky spojené s jídlem mají na naše vzpomínky velký vliv.

Druzí třeba zavzpomínají na cestování a dovolenou. Při poznávání nových končin se součástí vzpomínek stávají právě gastronomické zážitky. A není při tom až tak důležité, jestli k nim došlo v Peru, v Kambodži, Egyptě nebo na jižní Moravě. Mile překvapit, zaujmout i zděsit dovede jídlo úplně všude. Co se u jídla vždycky cení, je jeho autenticita, použití lokálních surovin a láska, se kterou se připravuje. Mezi oblíbená jídla „z dovozu“ patří například hummus, paella, baklava, nasi goreng, coq au vin, tikka masala nebo pho bo.

Další by vás po položené otázce na oblíbené jídlo možná odkázali na diety a výživové směry, kterým holdují s cílem ovlivnit své zdraví, zvrátit proces chátrání své tělesné schránky, shodit nějaké to kilo nebo dát najevo ohleduplnost k životnímu prostředí. Ačkoli se to nezdá, stravovací omezení nemusí nutně znamenat chudý jídelníček. Naopak, pro spoustu strávníků to znamená vybočit ze zajetých kolejí a objevovat nové gastronomické a kulinářské dimenze.

Lidé, kteří milují jídlo, jsou vždycky ti nejlepší

Julia Child

Chutě všech se proměňují také v průběhu roku, kdy se mění délka dne a noci nebo venkovní teploty. Když je vedro, tíhneme víc k lehčím jídlům, salátům, zelenině a minutkovým úpravám. Jarní a letní sezona nabízí spoustu čerstvých plodin a bylin, které v teplých obdobích přirozeně využíváme. S klesající rtutí na teploměru a kratšími dny narůstá doba přípravy jídel. Na řadu přicházejí pomalé hrnce a dlouhé vaření, dušené či pečené pokrmy, moučníky, brambory, knedlíky, obecně hutnější konzistence a omáčky.

NEJ recepty 2022

KTERÉ RECEPTY SI VÁS ZÍSKALY ZA CELÝ ROK NEJVÍC?


Oblíbené recepty naší redakce

Čtení je potravou duše: My vaříme, vy čtete

KTERÉ ČLÁNKY SE VÁM V ROCE 2022 NA APETITONLINE.CZ NEJVÍCE LÍBILY?

Jak funguje sirtfood dieta, podle které zhubla zpěvačka Adele?

Dejte sbohem viscerálnímu tuku: 7 zdravých sacharidů

TOP 5 lahodných krémů do těch nejlepších dortů i dezertů

Jezte pravidelně těchto 10 potravin a budete se cítit lépe

Řezy de luxe: nejlepší koláče na plech, co mají šmrnc

Vyzkoušejte jídelníček nutriční specialistky královské rodiny

Jídelníček Kate Middleton: Přes oběd dodržuje jedno pravidlo

Co jedl Karel IV. a na čem si pochutnává britská královna?

Jsme rádi, že milujete jídlo stejně jako my a že s námi vášnivě držíte vařečku! Recepty pro vás vybíráme tak, aby si na své přišli všichni.

S námi můžete vařit tradičně i dobrodružně, vegetariánsky i vegansky, bez lepku i bez laktózy, rychle i pomalu, exoticky i po česku. Tvoříme pro vás časopis i web plný rozmanitých receptů a článků o jídle a dělá nám to radost.

Vaší přízně si nesmírně vážíme a budeme se i nadále snažit, abychom ji zachovali. Vařit, péct ani psát proto nepřestáváme! Neustávejte v tom ani vy, čtěte nás a pochutnávejte si. Přejeme vám krásný nový rok 2023!

Rok 2022 v číslech

(C) 2024 BurdaMedia Extra, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno. Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Apetitonline.cz, Pexels. Unsplash, Pixabay. Staňte se i vy naším partnerem pro lepší příběhy. Více informací pro klienty hledejte na tomto místě.