Ještě než Vánoce v kuchyni zavoní...

Ještě než Vánoce v kuchyni zavoní...

Vánoce milují dospělí i děti, a přitom každý jinak. Zatímco vy se těšíte, až s těmi nejbližšími konečně zasednete společně u stolu, ti nejmenší si na svátcích užívají hlavně čekání na Ježíška a vzrušující rozbalování dárků. Spojte tuhle dvojí radost v jednu hromadnou a připravte všem ty nejkrásnější vzpomínky.

Ještě než se ale pustíte do velkých příprav – nakupování surovin na pečení cukroví, vaření i třeba pořizování jedlých dárků – pojďte se na chvíli zastavit a načerpat inspiraci, jak si připravit ty nejkvalitnější Vánoce. Na následujících stránkách objevíte také spoustu (nejen) vánočních receptů, které vznikly ve spolupráci s Akademií kvality a apetitonline.cz.

Protože ty nejkouzelnější Vánoce byste si měli užít hlavně s chutí!

Vánoce milují dospělí i děti, a přitom každý jinak. Zatímco vy se těšíte, až s těmi nejbližšími konečně zasednete společně u stolu, ti nejmenší si na těchto svátcích užívají hlavně vzrušující čekání na Ježíška a rozbalování dárků. Spojte tuhle dvojí radost v jednu hromadnou a připravte všem ty nejkrásnější vzpomínky.

Ještě než se ale pustíte do velkých příprav – nakupování surovin na pečení cukroví, vaření i třeba pořizování jedlých dárků – pojďte se na chvíli zastavit a načerpat inspiraci, jak si připravit ty nejkvalitnější Vánoce. Na následujících stránkách objevíte i spoustu (nejen) vánočních receptů, které vznikly ve spolupráci s Akademií kvality a apetitonline.cz.

Protože ty nejkouzelnější Vánoce byste si měli užít s chutí!

4 ingredience, bez kterých by nebyly tradiční svátky

1. Proč si nadělit pytel brambor

V ČR ročně vypěstujeme zhruba 700–900 tisíc tun brambor. Každý Čech jich přitom průměrně sní 60–65 kg. A i když tyto plodiny pocházejí z Jižní Ameriky, u nás jsou velmi rozšířené a těší se té nejlepší pověsti.

Brambory v sobě ukrývají řadu výživných prvků

Pořádná porce energie i nutričně významných látek. To vše je v bramborách. Co konkrétně obsahují? Minerály jako draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další vitaminy (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová), kromě toho v těchhle plodinách najdete i bílkoviny. A co je skvělé — neobsahují skoro žádný tuk!

Jak je správně připravit?

Ne nadarmo byly brambory od 17. století považovány za léčivé. „Dejte si ale pozor, jak je připravujete, abyste se zbytečně neošidili o příjem antioxidantů. Optimální je dusit je v menším množství vody nebo uvařit v páře. Konzumujte je klidně i s pečlivě omytou slupkou, která je plná vlákniny a zároveň je pod ní nejvíce významných látek, třeba vitamin C,“ upozorňuje Ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu.

Brambory jako hlavní přísada do salátu. Do kaše. Nebo jako příloha. Víte, po jakých máte kdy sáhnout?

Existují různé odrůdy konzumních brambor a každá z nich se hodí na něco jiného. Protože se jich však u nás pěstuje více než 200, byla by volba moc složitá. Mnohem jednodušší orientaci přinášejí varné typy – A, B a C.

Varný typ A (zelené značení) – ty se hodí především na salát. Nerozvářejí se a jejich dužnina je pevná a (středně) jemná. Mohou být i lehce moučnaté. Vařte je ideálně ve slupce.

Varný typ B (červené značení) – takové brambory jsou skvělé především na přílohu. Jejich dužnina bývá průměrně pevná a lehce moučnatá.

Varný typ C (modré značení) – brambory v této kategorii jsou ideální do bramborové kaše, do těsta na knedlíky nebo na bramboráky. Mají tendenci se rozvařit a obsahují vyšší procento škrobu.

 

A je tu ještě jedno dělení: Nové, rané, pozdní. Co které označení znamená?

„Nové brambory jsou výhradně z dovozu, obvykle dovezené v jarním období ze Středomoří a slouží hlavně pro zpestření domácí nabídky. Můžete je koupit od ledna zhruba do poloviny května. Rané se u nás sklízejí od konce května do konce června, k dispozici jsou i během letních prázdnin. Pozdní pořídíte od začátku září a v říjnu a hodí se na delší skladování, ale ve vhodných podmínkách,“ upřesňuje odborník.

Proč jsou lokální brambory kvalitnější než alternativy z dovozu

„Během pěstitelské sezony používáme významně nižší množství průmyslových hnojiv než v ostatních bramborářských státech Evropy. Totéž platí pro přípravky na ochranu rostlin, které používáme proti plevelům, chorobám a škůdcům, obecně nazývané pesticidy. Jejich spotřeba při pěstování brambor, např. při ochraně porostů proti plísni bramboru, je zhruba poloviční,“ zmiňuje zástupce z Českého bramborářského svazu.

To jsou jednoznačné důvody, proč by tradiční bramborový salát neměl chybět na vašem štědrovečerním stole. A i když má každá rodina svůj lety střežený recept, my pro vás máme ještě několik dalších tipů (na kterých si můžete pochutnat jak o svátcích, tak kdykoliv během roku). Záleží jen, co preferujete...

2. Ať to jde jako po másle!

V dřívějších dobách vyráběly máslo hospodyňky, které nechávaly napřed mléko zkysnout (pro delší výdrž a lepší chuť). Smetanu, která se usadila na vrchu, posléze sebraly sběračkou, aby ji daly do jiné nádoby. Takzvané stloukání pak prováděly nejčastěji v dřevěné máselnici. Máslo bylo hotové zhruba za hodinu téhle náročnější fyzické aktivity. A nakonec přišlo na řadu praní a tvarování. Celkem komplikovaný proces, že? Dnes už vše probíhá na automatických linkách...

Opravdu poctivé máslo. Kde ho dnes hledat?

Kvaltní máslo patří do většiny vánočních receptů. Jakému ale dát v obchodě přednost?

Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní, co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice jej zpravidla obsahují 82 %. Do takových produktů se ale nesmí nic dalšího přidávat, tedy žádné konzervační látky nebo emulgátory.

Pokud tedy budete v rámci svých nákupů vybírat výhradně tuzemská másla, kterým navíc nechybí logo kvality, nemůžete sáhnout vedle.

3. Kvalitní vajíčka jako dar lokálních chovů

Vajíčka jsou superpotravinami, které jsou plné vitaminů a během vánočních příprav je využijete téměř v každém receptu.

„U nás máme chovy velmi přísně kontrolovány. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Pokud však nemáte příbuzné na venkově ani ověřeného dodavatele, pořídit ta nejkvalitnější vejce může být věda. S výběrem vajec vám můžou pomoci značky kvality, které najdete na obalu. Nicméně jsou tu i další údaje... Jak se v nich spolehlivě zorientovat?

Víte, že ...

... pokud na obalu najdete zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, to ale ještě zdaleka nedokládá jejich původ. Tento kód udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí.

Informaci o zemi původu naleznete v povinném kódu producenta, vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je přitom na balení vajec vysvětlen (většinou na vnitřní straně víčka). Uveďme si konkrétní příklad — kód 1CZ7601.

První číslo z kódu označuje metodu způsobu chovu nosnic. Těmi jsou:
1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Následující dvě písmena v kódu představují zkratku pro zemi, odkud vejce skutečně pocházejí. Zkratka CZ proto signalizuje, že vajíčka pocházejí z tuzemska. A co říkají poslední čísla za písmeny? Ta označují registrační čísla chovu.

Teď už vám ve správném výběru (a přípravě svátečního jídla za použití kvalitních vajec) nic nebrání...

4. Dokonalé cukroví a povedená vánočka? Kvalitní mouka je základ!

Každý Čech sní za život přibližně 51 kg pšeničného pečiva.

A i když si pro rohlík či ručně pletenou housku nejraději chodíte do oblíbeného pekařství, nic se nevyrovná nadýchané domácí vánočce nebo křehkému cukroví.

Jak ale poznat, že jste vybrali kvalitní mouku?

Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by nikdy neměla překročit 15 %.

Těsto vám bude nejlépe kynout (při zadělávání koláčů a dalších druhů sladkého pečiva) z mouky, která se vyznačuje nižším typovým číslem – taková mouka je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Zároveň pamatujte na to, aby mouka nebyla chemicky bělena.

Ať není vánočka pro kočku

Na výrobu vánočky se tradičně používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

1. Proč si nadělit pytel brambor

V ČR ročně vypěstujeme zhruba 700–900 tisíc tun brambor. Každý Čech jich přitom průměrně sní 60–65 kg. A i když tyto plodiny pocházejí z Jižní Ameriky, u nás jsou velmi rozšířené a těší se té nejlepší pověsti.

Brambory v sobě ukrývají řadu výživných prvků

Pořádná porce energie i nutričně významných látek. To vše je v bramborách. Co konkrétně obsahují? Minerály jako draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další vitaminy (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová), kromě toho v těchhle plodinách najdete i bílkoviny. A co je skvělé — neobsahují skoro žádný tuk!

Jak je správně připravit?

Ne nadarmo byly brambory od 17. století považovány za léčivé. „Dejte si ale pozor, jak je připravujete, abyste se zbytečně neošidili o příjem antioxidantů. Optimální je dusit je v menším množství vody nebo uvařit v páře. Konzumujte je klidně i s pečlivě omytou slupkou, která je plná vlákniny a zároveň je pod ní nejvíce významných látek, třeba vitamin C,“ upozorňuje Ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu.

Brambory jako hlavní přísada do salátu. Do kaše. Nebo jako příloha. Víte, po jakých máte kdy sáhnout?

Existují různé odrůdy konzumních brambor a každá z nich se hodí na něco jiného. Protože se jich však u nás pěstuje více než 200, byla by volba moc složitá. Mnohem jednodušší orientaci přinášejí varné typy – A, B a C.

Varný typ A (zelené značení) – ty se hodí především na salát. Nerozvářejí se a jejich dužnina je pevná a (středně) jemná. Mohou být i lehce moučnaté. Vařte je ideálně ve slupce.

Varný typ B (červené značení) – takové brambory jsou skvělé především na přílohu. Jejich dužnina bývá průměrně pevná a lehce moučnatá.

Varný typ C (modré značení) – brambory v této kategorii jsou ideální do bramborové kaše, do těsta na knedlíky nebo na bramboráky. Mají tendenci se rozvařit a obsahují vyšší procento škrobu.

 A je tu ještě jedno dělení: Nové, rané, pozdní. Co které označení znamená?

„Nové brambory jsou výhradně z dovozu, obvykle dovezené v jarním období ze Středomoří a slouží hlavně pro zpestření domácí nabídky. Můžete je koupit od ledna zhruba do poloviny května. Rané se u nás sklízejí od konce května do konce června, k dispozici jsou i během letních prázdnin. Pozdní pořídíte od začátku září a v říjnu a hodí se na delší skladování, ale ve vhodných podmínkách,“ upřesňuje odborník.

Proč jsou lokální brambory kvalitnější než alternativy z dovozu

„Během pěstitelské sezony používáme významně nižší množství průmyslových hnojiv než v ostatních bramborářských státech Evropy. Totéž platí pro přípravky na ochranu rostlin, které používáme proti plevelům, chorobám a škůdcům, obecně nazývané pesticidy. Jejich spotřeba při pěstování brambor, např. při ochraně porostů proti plísni bramboru, je zhruba poloviční,“ zmiňuje zástupce Českého bramborářského svazu.

To jsou jednoznačné důvody, proč by tradiční bramborový salát neměl chybět na vašem štědrovečerním stole. A i když má každá rodina svůj lety střežený recept, my pro vás máme ještě několik dalších tipů (na kterých si můžete pochutnat jak o svátcích, tak kdykoliv během roku). Záleží jen, co preferujete...

2. Ať to jde jako po másle!

V dřívějších dobách vyráběly máslo hospodyňky, které nechávaly napřed mléko zkysnout (pro delší výdrž a lepší chuť). Smetanu, která se usadila na vrchu, posléze sebraly sběračkou, aby ji daly do jiné nádoby. Takzvané stloukání pak prováděly nejčastěji v dřevěné máselnici. Máslo bylo hotové zhruba za hodinu téhle náročnější fyzické aktivity. A nakonec přišlo na řadu praní a tvarování. Celkem komplikovaný proces, že? Dnes už vše probíhá na automatických linkách...

Opravdu poctivé máslo. Kde ho dnes hledat?

Kvalitní máslo patří do většiny vánočních receptů. Jakému ale dát v obchodě přednost?

Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní, co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice jej zpravidla obsahují 82 %. Do takových produktů se ale nesmí nic dalšího přidávat, tedy žádné konzervační látky nebo emulgátory.

Pokud tedy budete v rámci svých nákupů vybírat výhradně tuzemská másla, kterým navíc nechybí logo kvality, nemůžete sáhnout vedle.

3. Kvalitní vajíčka jako dar lokálních chovů

Vajíčka jsou superpotravinami, které jsou plné vitaminů a během vánočních příprav je využijete téměř v každém receptu.

„U nás máme chovy velmi přísně kontrolovány. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Pokud však nemáte příbuzné na venkově ani ověřeného dodavatele, pořídit ta nejkvalitnější vejce může být věda. S výběrem vajec vám můžou pomoci značky kvality, které najdete na obalu. Nicméně jsou tu i další údaje... Jak se v nich spolehlivě zorientovat?

Víte, že ...

... pokud na obalu najdete zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, to ale ještě zdaleka nedokládá jejich původ. Tento kód udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí.

Informaci o zemi původu naleznete v povinném kódu producenta, vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je přitom na balení vajec vysvětlen (většinou na vnitřní straně víčka). Uveďme si konkrétní příklad — kód 1CZ7601.

První číslo z kódu označuje metodu způsobu chovu nosnic. Těmi jsou:
1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Následující dvě písmena v kódu představují zkratku pro zemi, odkud vejce skutečně pocházejí. Zkratka CZ proto signalizuje, že vajíčka pocházejí z tuzemska. A co říkají poslední čísla za písmeny? Ta označují registrační čísla chovu.

Teď už vám ve správném výběru (a přípravě svátečního jídla za použití kvalitních vajec) nic nebrání...

4. Dokonalé cukroví a povedená vánočka? Kvalitní mouka je základ!

Každý Čech sní za život přibližně 51 kg pšeničného pečiva.

A i když si pro rohlík či ručně pletenou housku nejraději chodíte do oblíbeného pekařství, nic se nevyrovná nadýchané domácí vánočce nebo křehkému cukroví.

Jak ale poznat, že jste vybrali kvalitní mouku?

Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by nikdy neměla překročit 15 %.

Těsto vám bude nejlépe kynout (při zadělávání koláčů a dalších druhů sladkého pečiva) z mouky, která se vyznačuje nižším typovým číslem – taková mouka je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Zároveň pamatujte na to, aby mouka nebyla chemicky bělena.

Ať není vánočka pro kočku

Na výrobu vánočky se tradičně používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.

Akademie kvality

Chcete načerpat ještě víc nápadů pro kvalitní jídelníček i vaření? Podívejte se na web Akademie kvality, edukativní portál, který shromažďuje nejnovější výzkumy z oblasti potravinářského průmyslu, rady odborníků a zásobu úžasných receptů. Najdete tu i šikovné návody, jak do tematiky kvalitního stravování vtáhnout i ty nejmenší.

Soutěž s Klasáčkem na okně

V tomto období na stránkách akademiekvality.cz (v sekci Pospolu spolu) probíhá soutěž o tablet v hodnotě 10 000 Kč; odrážecí koloběžky v hodnotě 8 000 Kč nebo edukativní odpoledne. Úkolem je obléknout okno pokoje do vánoční tematiky a k vlastnoruční výzdobě připojit i Klasáčka, roztomilého maskota Akademie kvality. Řekněte o soutěži svým ratolestem a zařiďte, abyste měli letošní Vánoce, navzdory dlouhotrvající pandemii, obzvlášť kvalitní.

Tak šťastné a kvalitní!

(C) 2021 Burda International CZ, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: Burda international CZ, Zdroj foto: Akademie kvality, Shutterstock.com, Zdroj video: Youtube.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.

Akademie kvality

Chcete načerpat ještě víc nápadů pro kvalitní jídelníček i vaření? Podívejte se na web Akademie kvality, edukativní portál, který shromažďuje nejnovější výzkumy z oblasti potravinářského průmyslu, rady odborníků a zásobu úžasných receptů. Najdete tu i šikovné návody, jak do tematiky kvalitního stravování vtáhnout i ty nejmenší.

Soutěž s Klasáčkem na okně

V tomto období na stránkách akademiekvality.cz (v sekci Pospolu spolu) probíhá soutěž o tablet v hodnotě 10 000 Kč; odrážecí koloběžky v hodnotě 8 000 Kč nebo edukativní odpoledne. Úkolem je obléknout okno pokoje do vánoční tematiky a k vlastnoruční výzdobě připojit i Klasáčka, roztomilého maskota Akademie kvality. Řekněte o soutěži svým ratolestem a zařiďte, abyste měli letošní Vánoce, navzdory dlouhotrvající pandemii, obzvlášť kvalitní.

Tak šťastné a kvalitní!

(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Akademie kvality, Shutterstock.com, Zdroj video: Youtube.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.